Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Gajić i drugi

24.11.2023, 14:28

Sud Bosne i Hercegovine je 7.11.2023. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu Dragan Gajić i dr. (S1 2 K 046686 23 Ko) koja optužene Dragana Gajića, Blaženka Raševića, Žarka Joknića, Vlatka Blaževića, Nikolu Jovančića, Šabana Kudu i Selvedina Selimovića tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili:

  • optuženi Dragan Gajić – krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. KZBiH, primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav (1) KZBiH, krivičnim djelom, paljevina iz člana 302. stav 1. KZFBiH;

 

  • optuženi Blaženko Rašević, Žarko Joknić, Vlatko Blažević, Nikola Jovančić, Selvedin Selimović – krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH;

 

  • optuženi Vlatko Blažević – krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. KZBiH.

 

  • optuženi Šaban Kudo – krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. KZBiH i krivično djelo nedozovoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZFBiH, a sve u vezi sa članom 563. KZBiH.

 

Optuženi se terete da su u periodu od 2019. do marta 2023. postali pripadnici međusobno povezane i organizirane grupe ljudi, koju je organizirao Dragan Gajić i D. Đ. iz Crne Gore, a rukovođena od Dragana Gajića, kojoj grupi su svjesno i htijući pristupili optuženi Blaženko Rašević, Žarko Joknić, Vlatko Blažević, Nikola Jovančić, Šaban Kudo i Selvedin Selimović. Dalje se navodi da je navedena grupa organizirana s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi neovlaštenim međunarodnim transportom i prometom opojne droge, komunicirajući i putem kriptirane aplikacije Sky Ecc, pripremali i vršili djela koja u međusobnoj povezanosti radnji i posljedica imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kojima će pripadnici grupe ostvarivati zajedničku ili pojedinačnu protupravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi. U optužnici se navodi i da je u periodu od 24.9.2019. pa najduže do 17.3.2023., nakon što bi optuženi Dragan Gajić, kao organizator grupe neposrednim ili posrednim kontaktima s njemu poznatim licima iz C. Gore, dogovorio cijenu transporta opojne droge s teritorije Crne Gore na teritoriju BiH ili Republike Hrvatske, te vrijeme, način i mjesto primopredaje opojne droge, pripadnici grupe Nikola Jovančić, I. M. ili drugi njima poznati pripadnici grupe iz Crne Gore, istu preuzimali na različitim lokacijama u C. Gori, te je kao takvu, a uz pomoć optuženog Šabana Kude, kao službenika Granične policije BiH, prevozili na teritoriju BiH preko graničnih i ilegalnih graničnih prijelaza, dok su ih drugi pripadnici grupe, između ostalih i Blaženko Rašević, Vlatko Blažević, Selvedin Selimović i I. B, čekali u blizini ilegalnih graničnih prijelaza u BiH i preuzimali navedenu opojnu drogu, vršili njen prevoz unutar BiH, a sve radi daljeg transporta, prodaje i skladištenja u BiH, R. Hrvatskoj, Mađarskoj i drugim zemljama EU.